Hoppa till innehåll

Vilken barnförsäkring är bäst?

Publicerat i Barnförsäkringar

Varje försäkringsbolag har individuella villkor för sina försäkringar. Men vad ska man egentligen tänka på när man tecknar en barnförsäkring? Läs om det här.

När du har bestämt dig för att skaffa en försäkring till ditt barn har du tagit ett av dom bästa besluten i ditt och barnets liv. Försäkringen ska vara som en stöttande hand vid situationer där ekonomin blir drabbad på ett eller annat sätt, eller som extra plåster på såren för sveda och värk vid olycksfallsskador.

Numera finns det en hel uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan, därför kan det vara svårt att ta ett beslut om vilken barnförsäkring man ska välja. Först och främst bör du vända dig till respektive försäkringsbolags hemsida där du kan läsa dig till en hel del information, alternativt ringa till kundtjänst som kan svara på alla dina frågor kring deras barnförsäkringar.

Utöver informationen du kan få från själva försäkringsbolaget finns det många sajter som jämför barnförsäkringar samt en hel del recensioner och betygsättningar från konsumenter.

Vad man ska prioritera vid val av barnförsäkring är ersättning för invaliditet samt vårdkostnads- och sjukersättning av den anledningen att det är dessa två kategorier som barnet kommer att ha mest nytta av vid eventuell skada eller sjukdom.

Vad är skillnaden på dom olika ersättningarna?

  • Medicinsk invaliditet: Bestående skada eller sjukdom vilken ersätts med en engångssumma. En del diagnoser har begränsad ersättning medan andra ersätts med den procent invaliditet som barnet bedöms ha.
  • Ekonomisk invaliditet: Ersätter permanent funktionsnedsättning som påverkar barnets framtida minskade eller helt nedsatta arbetsförmåga. 
  • Vårdkostnadsersättning: Kan betalas ut till vårdnadshavare vid behov av långvarig vård av barnet, med förutsättning att försäkringskassan har beviljat omvårdnadsbidrag.
  • Sjukersättning: Kan utlämnas till barnet vid långvarig sjukskrivning.

Vissa försäkringsbolag har enbart en barnförsäkring medan andra har flera försäkringsalternativ vilka omfattar olika mycket. Försäkringstagaren får även välja försäkringsbelopp som kan vara allt från 400.000 kr till 2.500.000 kr. 

Generellt tecknas en barnförsäkring ett år i taget, vid årsförfallodagen går det antingen att ändra försäkringsnivå eller försäkringsbelopp eller säga upp försäkringen, om inte annat anges förlängs försäkringen ett år till med samma villkor.

Alla försäkringsbolag sätter sina egna villkor kring barnförsäkringarnas innehåll, ersättningsbelopp och generella regler för olika åkommor, tilläggsförsäkringar m.m.

Barnförsäkring ADHD

Alla barn är försäkrade hos förskola, förskoleklass och skola via kommunen och visst är det bra att den försäkringen finns, dock täcker den endast olycksfallsskador och inte skador som fås till följd av sjukdom vilka är dom vanligaste skadorna barn får. Det är med andra ord nödvändigt att ha en privat försäkring utöver den kommunen ger.

Eftersom att man aldrig kan veta om och vad barnet kan få för diagnoser är det viktigt att ha en försäkring som även ersätter sjukdomar och sjukdomstillstånd.

En av alla diagnoser som barnet kan födas med är ADHD, vilken kommer att påverka barnets liv på olika sätt då den bland annat medför koncentrationssvårigheter, besvär med vardaglig organisering och viss problematik inom det sociala.

ADHD är en diagnos med väldigt hög ärftlighet, så om föräldern har diagnosen är det extra viktigt att teckna en barnförsäkring som täcker ADHD.

ICA Barnförsäkring

Största fördelen med ICAs barnförsäkring är att bolaget har lagt extra fokus på att barnet ska ha ett omfattande skydd vid svår sjukdom med anledning att bestående skador främst uppkommer vid sjukdom än vid olycksfall.

ICA barnförsäkring är dessutom ett av dom försäkringsbolagen med högst ersättningsbelopp för sjukvård.

ICA blir ett mer och mer populärt företag att teckna försäkring hos. ICA barnförsäkringar´s omdöme från kunder ligger lite över medel, men då företaget ständigt arbetar på att förbättra försäkringen samt hantering av försäkringsärenden så klättrar dom sakta men säkert uppåt i försäkringsbranschen.

Länsförsäkringar Barnförsäkring

Länsförsäkringar har en historia på över 200 år på marknaden och dom har kunskap därefter. Länsförsäkringars barnförsäkring är en utav den mest innehållsrika jämfört med konkurrenternas.

Länsförsäkringar har 5 olika försäkringsbelopp att välja mellan där den högsta summan är nästan 2,4 miljoner kronor.

Barnförsäkringen gäller tills den försäkrade fyller 25 år, men försäkringen kan lämna ut ersättning för vissa åkommor upp till 30-års ålder.

Folksam Barnförsäkring

Folksam är ett icke vinstdrivande företag och ägs helt och hållet av kunderna. Kunderna får i sin tur återbäring som t.ex lägre försäkringspremier.

Folksam består av två moderbolag, Folksam Sak med dotterbolaget Tre kronor.

Folksam liv har dotterbolagen Folksam LO Pension, Folksam Fondförsäkring och KPA Pension.

Kunderna är överlag nöjda med Folksams barnförsäkring samt hantering av ärenden och lämnar höga betyg i Konsumenternas jämförelse.

Moderna Barnförsäkring

Moderna har 3 barnförsäkringar med ett nästintill fullständigt innehåll. Tillsammans med ICA barnförsäkring har dom vunnit Konsumenternas Försäkringsbyrås oberoende jämförelse med sin Barnförsäkring Large. 

Utöver Modernas topprankade barnförsäkringar har dom okomplicerade och lättlästa villkor. Dom har även bra priser och upp till 20% samlingsrabatt på försäkringar.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *