Hoppa till innehåll

Vilken barnförsäkring ska man välja?

Publicerat i Barnförsäkringar

Innan du väljer barnförsäkring är det en fördel att jämföra försäkringsbolag och deras utbud. I den här artikeln finns sammanfattad information kring ämnet.

Att ha en barnförsäkring är ett måste om du vill säkra framtiden för ditt barn om hen skulle råka ut för en olycka, blir sjuk eller får någon annan typ av diagnos. I vissa fall kan barnet bli så svårt sjukt eller skadat att det krävs mycket eller långvarig vård.

En barnförsäkring hjälper till med det ekonomiska vilket givetvis underlättar då det i annat fall kan komma att bli väldigt kostsamt, om inte minst i det långa loppet.

Behöver man en barnförsäkring? Ja, det är definitivt att rekommendera. Alla barn är försäkrade via kommunen hos förskola, förskoleklass och skola. Den försäkringen är absolut en bra grund, men den täcker enbart skador. Faktum är att det är vanligare att barnet får svåra eller bestående skador från en sjukdom än från en olycka. Kommunens barnförsäkring täcker inte heller lika mycket som en barnförsäkring från ett försäkringsbolag gör.

Vid val av barnförsäkring bör du som försäkringstagare först gå igenom vad den täcker. Medicinsk och ekonomisk invaliditet är dom två punkterna som du ska ta reda på mest information om då det är dom som täcker bestående skador, sjukdomar och psykiska besvär samt barnets eventuella framtida arbetsförmåga. Dessa två punkter är det som påverkar barnet som mest i det stora hela.

Hur mycket barnförsäkringen täcker i övrigt är självklart också av stor vikt. Ett bra tips är att jämföra vilken barnförsäkring som är bäst genom att ta reda på uppgifter via försäkringsbolagens hemsida men också läsa recensioner på oberoende hemsidor.

Numera är undersökningar och jämförelser mellan barnförsäkringar lättåtkomliga, vilket i sin tur gör det enkelt för dig som letar efter en bra barnförsäkring att snabbt kunna hitta vilken barnförsäkring som har fått höga betyg.

Bästa barnförsäkringen 2020 är enligt konsumenterna.se Moderna och ICAs barnförsäkringar.

Skillnaderna bland barnförsäkringarna

Generellt har försäkringsbolagen samma innehåll i sina barnförsäkringar men självklart finns det vissa saker som skiljer dom åt. Dels så spelar försäkringsbeloppet in. Rekommenderat ersättningsbelopp på barnförsäkring är omkring 1.5 miljoner, med andra ord är det inte nödvändigt att ta den absolut högsta summan som brukar vara över 2 miljoner. Att däremot satsa lågt bara för att komma ner i pris på försäkringspremien är inte ett bra alternativ.

Barn kan råka ut för fysiska och psykiska sjukdomar som tyvärr är vanlig’a att försäkringen inte täcker, alternativt har begränsat ordentligt när det kommer till ersättning. I ren allmänhet handlar det främst om NPF-diagnoser t.ex autism, hörselskador, epilepsi och ätstörningar m.fl.

Begränsningarna kan vara bl.a minskad ersättning till en viss procent, att försäkringen endast ersätter den försäkrade med en engångssumma eller att försäkringsbolaget endast ersätter sjukvård, det vill säga medicinsk invaliditet, men däremot inte ekonomisk invaliditet. 

Ha även i åtanke att vissa diagnoser tenderar till att ha en stor inverkan på barnets liv på olika sätt. Diagnoser som bl.a. ADHD har hög ärftlighetsgrad, är det så att minst en förälder har det så är det fördelaktigt att förbinda sig till det försäkringsbolaget som ersätter mest gällande den diagnosen. ADHD och andra NPF-diagnoser kan eventuellt göra det mer eller mindre komplicerat för barnet att utföra vissa uppgifter pga  exempelvis koncentrationssvårigheter. Problemen kommer ofta smygande och visar sig ofta i större utsträckning när barnet kommer upp i skolåldern, där kan även barnet få problem med relationer till skolkamrater och lärare osv. Medicinering kan krävas och kanske även terapi eller övrig typ av vård. 

ICA barnförsäkring

ICA har en barnförsäkring med ett bra innehåll. Kunder som har lämnat omdöme om ICAs barnförsäkring är nöjda överlag. Försäkringen får bra betyg, däremot är kunderna inte lika nöjda med handläggningstiden av ärenden vilka ICA jobbar på att förbättra.

ICA lägger högsta prioritering på omfattningen av medicinsk och ekonomiskt invaliditet.

Länsförsäkringar barnförsäkring

Länsförsäkringar har funnits på marknaden i över 100 år och har därför stor erfarenhet av försäkringar. Deras barnförsäkring är den som har det bästa och mest utbredda innehållet jämfört med sina konkurrenter. Länsförsäkringars barnförsäkring har hög ersättning för medicinsk invaliditet och har dessutom hela 5 olika försäkringsbelopp att välja på.

Folksam barnförsäkring

Folksam har pga sin långa karriär inom försäkringar stor kunskap om försäkringar. Folksam utgörs av två koncerner och samarbetar med många olika bolag. Tre Kronor, deras dotterbolag, försäkrar i sin tur Sparbankerna och Swedbanks kunder.

Bolaget är kundägt, det ger kunderna fördelen att ärligen få återbäring på sina försäkringskostnader.

Moderna barnförsäkring

Moderna har 3 nästintill heltäckande och populära barnförsäkringar. Det som är unikt för dom är att Moderna, till skillnad från övriga försäkringsbolag, erbjuder att teckna barnförsäkring utan hälsodeklaration medan bebisen ligger i magen, förutsatt att föräldern har Modernas gravidförsäkring. Barnförsäkringen kan tecknas som tidigast i vecka 37.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *