Barnförsäkring utan hälsodeklaration

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar & ICA Försäkring och innehåller annonslänkar.

En del försäkringsbolag kräver att barnet går igenom en hälsodeklaration innan det är möjligt att teckna en försäkring. Vad det innebär kan du läsa om här.

Fördelar
  • Topprankad barnförsäkring
  • Gör hälsodeklarationen smidigt online

Att göra en hälsodeklaration (benämns även som hälsoprövning) innebär att vårdnadshavaren fyller i ett frågeformulär om barnets psykiska och fysiska hälsa samt allmän information som födelsedatum, längd, vikt, eventuella komplikationer eller anmärkningar efter hälsoprövningen som görs på BB.

Försäkringsbolaget måste godkänna hälsodeklarationen innan barnförsäkringen kan träda i kraft, i dom fallen där barnet redan har en diagnos, oavsett om det handlar om olycksskada, tillstånd eller sjukdom, har försäkringsbolaget rätt till att ändra om eller neka försäkringen.

Att försäkringsbolaget ändrar villkoren i försäkringen vid anmärkningar efter hälsodeklarationen handlar kort och gott om att dom inte godkänner ersättning för den åkomman barnet redan har innan försäkringen tecknas. 

Barnförsäkringar som går att teckna utan hälsodeklaration

Alla försäkringsbolag kräver inte att barnet genomgår en hälsoprövning. Om ditt barn har fått en eller flera anmärkningar på hälsodeklarationen kan det vara en idé att vända sig till ett av dom försäkringsbolagen som inte begär någon prövning, men ha då i åtanke att försäkringen kanske inte är lika täckande som hos andra försäkringsbolag som erfordrar en genomgång av barnets allmänna hälsa.

Hur länge gäller barnförsäkringen? Det är olika från försäkringsbolag till försäkringsbolag, men genomsnittet är omkring 25 år. Vissa fortsätter att ersätta den försäkrade ända upp till 30+ för vissa åkommor som den försäkrade har fått ersättning för under barnförsäkringsperioden. När barnförsäkringen upphör att gälla erbjuder en del försäkringsbolag en vuxenförsäkring inom olycksfall och sjukdom utan hälsoprövning.

I nedanstående stycken har vi gjort en sammanfattning om fyra olika försäkringsbolag och hur deras villkor ser ut för eventuell hälsoprövning.

Folksam

Det går inte att teckna Folksams barnförsäkring Stor eller Bas om barnet har anmärkningar på hälsodeklarationen. Däremot erbjuder dom en Individuell sjuk- och olycksfallsförsäkring med kvalificeringstid för barn vars hälsokontroller inte godkänns.

Med kvalificeringstid menas att barnförsäkringen ger ett begränsat skydd under det första halvåret, dock är det under den tidsperioden möjligt att få ersättning för läke- och resekostnader över självrisken, samt kostnader för kristerapi.

För att ha rätt till full ersättning har Folksam som regel att sjukdomen eller dess symtom har visat sig först efter det att försäkringen har varit aktiv i minst 6 månader.

Hur länge ditt barn har rätt till ersättning beror på vilken skada eller sjukdom det gäller. 

Moderna

För att teckna Modernas barnförsäkring Large eller Medium kräver försäkringsbolaget att barnet genomgår en hälsoprövning.

I väntan på att Moderna ska behandla hälsodeklarationen är barnet tillfälligt försäkrat i deras barnförsäkring Grundskydd. Försäkringen täcker betydligt mycket mindre än Large och Medium men är absolut ett bra tillfälligt skydd.

Om hälsodeklarationen inte godkänns får barnet behålla Grundskydd om så önskas.

Moderna har dock ett exklusivt erbjudande om att skaffa barnförsäkring utan hälsoprövning. 

Om du har Modernas gravidförsäkring Gratis kan du redan under graviditeten teckna barnförsäkring Medium utan hälsoprövning. Detta som tidigast i graviditetsvecka 37.

Har du gravidförsäkringen Large kan även den övergå i Barnförsäkring Medium utan hälsoprövning ända fram till 14 dagar efter barnets födsel.

Det skyddet barnet får utöver medfödda sjukdomar och skador är diagnoser som uppstår senare i livet, t.ex diabetes.

Gravidförsäkringen begär inte heller någon hälsodeklaration för prematurer.

Barnförsäkringen kan tecknas som tidigast från 0 år, den måste tecknas innan barnet fyller 18 år och håller fram tills att den försäkrade fyller 25 år.

Trygg-Hansa

Om barnet påvisar skada eller sjukdom vid hälsoprövningen accepteras inte ansökan om Trygg-Hansas barnförsäkring TryggaBarn.

Istället lämnar dom då ett förslag om att teckna en olycksfallsförsäkring, vilken är densamma som gäller för vuxna. En olycksfallsförsäkring täcker inte sjukdomar.

Resulterar hälsodeklarationen i ett nej från Trygg-Hansa skickar dom hem ett erbjudandet om olycksfallsförsäkringen och all information som är aktuell för just den försäkringen.

Länsförsäkringar

Om barnet inte får en felfri hälsodeklaration utan redan har fått en skada eller sjukdom innan barnförsäkringen träder i kraft påverkas försäkringens omfattning markant och i vissa fall går det inte att teckna den alls. Vilka sjukdomar eller skador det gäller beror på vad det står i villkoren. 

Länsförsäkringar består av 23 självständiga länsförsäkringsbolag där alla har olika villkor och erbjudanden. För att veta exakt vad som gäller för dig och ditt barn bör du vända dig till det försäkringsbolaget som ligger närmast dig.

Följande försäkringsbolag kräver hälsodeklaration

  • Bliwa Livförsäkring
  • ICA Försäkring
  • IF Försäkringar
  • Dina Försäkringar
  • Swedbank
  • Skandia

Vi rekommenderar att du som försäkringstagare läser igenom information och villkor innan du tecknar en barnförsäkring för att garantera att den täcker dom viktigaste sakerna.

Fördelar
  • Topprankad barnförsäkring
  • Gör hälsodeklarationen smidigt online

Lämna en kommentar